Brouwerij in de kijker: Brouwerij Van den Bossche

brouwerij

Vlakbij de kerk in hartje van het Oost-Vlaamse Sint-Lievens Esse vinden we brouwerij Van Den Bossche. En niet toevallig is de brouwerij gelegen aan de kerk. “Toen mensen zich gingen vestigen, kozen ze plekken vlakbij het water. In die gemeenschappen werd de kerk in het centrum tussen de mensen neergepoot. En waar kan je een brouwerij beter plaatsen dan bij het water, nodig voor het brouwen, en tussen de mensen, nodig voor de consumptie van het bier?”

Aan het woord is Bruno Van Den Bossche, vierde generatie van het brouwersgeslacht. Terwijl hij instaat voor de verkoop, brouwt broer Emmanuel samen met vader Ignace lustig verder. Het verhaal van de brouwerij startte in 1897 toen Arthur Van Den Bossche een perceel grond aan het mooie dorpsplein kocht.

In de brouwerij brouwt men nu alleen hogegistingsbieren. Het oudste bier dat nog steeds wordt gebrouwen is Buffalo, gelanceerd in 1907 en nu officieel erkend als streekproduct. Ter gelegenheid van 100 jaar brouwerij Van Den Bossche in 1997 werd Pater Lieven herwerkt tot een volledig gamma met een blonde en donkere versie, een tripel en een kerstbier.

Tien jaar later kwam er op vraag van een Amerikaanse importeur ook een Buffalo Belgian Stout, terwijl op vraag van een Italiaanse importeur een Buffalo Belgian Bitter werd ontwikkeld.

In dit artikel: , , , café