Brouwerij in de kijker: Brouwerij Verhaeghe

brouwerij-verhaeghe

Onze Brouwerij in de kijker is een klassieker. Brouwerij Verhaeghe is nog een echte, oude familiebrouwerij, ontstaan in de 19de eeuw in het West-Vlaamse Vichte. De brouwerij kende in haar bestaan veel ups en downs, maar toch heeft de brouwerij zich al die jaren fier overeind gehouden. Die downs waren vooral de twee wereldoorlogen die de brouwerij meemaakte, maar Brouwerij Verhaeghe overleefde al die tegenslagen.

De brouwerij werd opgericht als brouwerij en mouterij in 1885. De brouwer, Paul Verhaeghe, was een bezig baasje. Hij deed in deze vooroorlogse periode zelfs aan regionale export. ‘Polkes tonnenbier’ was bekend om haar grote helderheid en stond zelfs tot in Brussel bekend. Voorwaar geen sinecure, gezien de gebrekkige wegeninfrastructuur. Met paard en kar werd het bier tot bij de dorstige Brusselaars gebracht!

Zéro-huit

Tijdens de Grote Oorlog resulteerde de weigering van de brouwer om bier te brouwen voor de Duitsers simpelweg in een ontmanteling van de installaties. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht de brouwerij verder brouwen, maar was er dan weer een groot tekort aan gerst, waardoor enkel tafelbier gebrouwen kon worden. Dit bier had een zeer laag alcoholgehalte van amper 0,8%. Dit brouwsel -echt fluitjesbier- had dan ook de spottende bijnaam ‘zéro-huit’.

Na de oorlog bleef de brouwerij aandacht besteden aan de kwaliteitsverbetering van haar bestaande bieren. Zonen Victor en Léon Verhaeghe bouwden de brouwerij verder uit. Ze creëerden hogere kwaliteitsbieren, in het bijzonder roodbruine bieren. Ook brak de pils definitief door op de Belgische markt. Die doorbraak betekende het einde van heel wat brouwerijen, die tot dan alleen hoge gistingsbieren brouwden. Belgisch bier werd een massaproduct, eerst lokaal, later ook internationaal. Brouwerij Verhaeghe bleef echter regionaal gebonden aan haar West-Vlaamse roots.

Less is more

Die regionale binding belette de brouwerij niet om diverse prijzen weg te kapen. Onder meer de Vichtenaar, een roodbruine ale; en haar Echte Kriek vielen in de prijzen. Vandaag is het motto nog steeds ‘minder maar beter bier’. De brouwerij brengt onder meer de Barbe-reeks op de markt. Die serie bestaat uit Barbe d’Or (blond, 7,5%), Barbe Rouge, (koperrood, 8%), Barbe Ruby (amber, 8,5%) en Barbe Noire (donkerbruine stout, 9%). Een Belgische Ale is Cambrinus. Ook een Vlaams bruin bier, Duchesse de Bourgogne, het Poperings Nunnebier en het kerstbier Christmas Verhaeghe, een bier van een hogere categorie, behoren tot het assortiment. Komt dat proeven in de Trollekelder!

In dit artikel: , , , , , , , café