Brouwerij in de kijker: Brouwerij Het Sas

Brouwerij van de maand, Het Sas, Brouwerij

Een brouwerij met een verhaal

Van Eecke is een welbekende brouwerij die de trotse producent is van wel negen soorten bier. Momenteel is de familie Leroy de eigenaar van Het Sas, maar dat is niet altijd zo geweest.

Het verhaal van brouwerij Het Sas begint in 1629 in Vlaanderen, in Watou om precies te zijn. Johannes, de tweede Graaf van Watou, liet een prachtig kasteel bouwen met een bijhorende brouwerij. Helaas werd het kasteel tijdens de Franse Revolutie geplunderd en samen met de brouwerij vernietigd. De graven waren op het nippertje ontsnapt aan de guillotine door naar Engeland te vluchten.

In 1820 kreeg een lokale boer het idee om de brouwerij weer op te knappen. Hij deed dat onder de motto: “Revolteer al wat je wil, maar wij hebben bier nodig!”
De brouwerij kreeg een forse naam “De Gouden Leeuw” en het bier werd op volle gang geproduceerd. In 1862 kwam de familie Van Eecke terug in het bezit van de brouwerij door een succesvol huwelijk. Zij begonnen lokaal bier van hoge gisting te brouwen.

Precies 100 jaar later, in 1962, kreeg familie Leroy de brouwerij in handen. Zij waren toentertijd gerespecteerde brouwers van vijfde generatie en besloten de naam “Het Sas” te behouden. Ondertussen is de zevende generatie Leroy- brouwers bezig met het brouwen van het beste en het lekkerste bier dat naar diverse Europese landen wordt geëxporteerd. Bovendien is de brouwerij een volwaardige winnaar van verscheidene wedstrijden. Zo heeft het goud gepakt op de “Monde Sélection 2010″ in de categorie pils met Sas pils, en in de categorie abdijbieren met Kapittel blond. Hommelbier heeft in de categorie speciale en steekbieren zilver gehaald. Als we daar al niet trots op mogen zijn!

Brouwerij Het Sas
Dowieweg 2 – 8978 Watou
www.brouwerijhetsas.be

In dit artikel: , , , , , café