Brouwerij in de kijker: Palm Breweries

palm_range_hopselect

Palm is een succesvolle Belgische die gevestigd is in Steenhuffel en die sinds 1597 maar liefst 1.200.000 hL bier gebrouwen heeft. Rodenbach en Boon behoren eveneens tot de Palm brouwerij.

Een stukje geschiedenis

In principe begint het verhaal van Palm in 1597. Echter, het enig document dat uit die tijd dateert is een verkoopakte waar de verkoop van een hofstee in vermeld staat. Het is pas vanaf 1747 dat de brouwactiviteit gedocumenteerd wordt.

In de aktes van datzelfde jaar worden eveneens brouwerijen ‘De Hoorn’ en ‘De Valck’ aangehaald. De Hoorn was eigendom van Jean-Baptiste De Mesmaecker. Het is ook die brouwerij die zich in 1929 zal ontpoppen tot speciaalbierbrouwerij Palm.

In 1908 trouwt de achterkleindochter van Jean-Baptiste De Mesmaecker, Henriette, met Arthur Van Roy. Die kerel is erg koppig en vastberaden en blijft tijdens de opkomst van pilsbieren bieren van hoge gisting produceren. Daarmee wou hij zich onderscheiden van al de rest.

De brouwerij werd in de eerste wereldoorlog volledig vernield, maar toch heropgebouwd door Arthur. Hij maakte de brouwerij groter en plande de productie buiten de grenzen van het dorp uit te breiden. In 1929 bedenkt Arthur een naam voor zijn bier: “Speciale Palm”. Dit soort bier is licht bitter, kruidig en amberkleurig.

De brouwerij nu

Palm brengt een negental bieren op de markt: Palm, Dobbel Palm, Bock Pils, Estaminet Premium Pils, Palm Royale, Steenbrugge, Brugge Tripel en Palm N.A. (dat alcoholvrij is). Dobbel Palm wordt elk jaar in de maanden november en december uitgebracht en verschilt van een Speciale Palm door een hoger alcoholgehalte.

Vandaag de dag is de brouwerij een steeds groeiende bierproducent die meer en meer succes boekt, zeker na de overname van Rodenbach brouwerij in 1998. Omdat vroeger werd aangenomen dat Palm bier eerder voor volwassen consumenten bedoeld was, is de brouwerij de jongerenmarkt beginnen af te speuren. Bovendien wordt eraan gewerkt om op internationaal niveau te produceren.

In dit artikel: , , , , , café