Gentse Feesten

Gentse Feesten

Zaterdag 20 juli 2013 om klokslag 14u00 gaat de Belleman helemaal los en barst in Gent opnieuw het feest van het jaar los. Tien dagen lang, tot maandag 29 juli, verkeert Gent in een staat van extase en euforie. Vriendschap, muziek en bier. Meer is er niet nodig om de Oost-Vlaamse hoofdstad voor tien dagen volledig lam te leggen en de gemiddelde bieromzet te vertienvoudigen.

Tijdens de Gentse Feesten is het stadscentrum volledig autovrij en vormt het het decor voor straatartiesten van over de hele wereld. Dans, muziek, theater, sketches, circus en acrobatiek, het is op iedere straathoek te vinden. Ook de optredens van (inter)nationale artiesten zijn niet te versmaden.

Traditie

De Gentse Feesten kennen een lange traditie. Het festival is de laatste decennia uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende culturele evenementen in België. De eerste editie van dit beroemde feest werd al gehouden in 1843. Door de jaren heen werden steeds meer gebieden en pleinen in de binnenstad bij het feest betrokken.

Dag vroeger

De Gentse Feesten beginnen voor de laatste keer (jawel, je leest het goed) op de zaterdag voor de derde zondag van juli. De festiviteiten eindigen op de maandag van de week daarna. Waarom zeggen we ‘de laatste keer’? Er is een politiek voorakkoord gesloten om in 2014 de Gentse Feesten te laten beginnen op de vrijdag voor de derde zondag van juli (één dag vroeger dus) en te laten eindigen op de zondag van de week erna. Op deze manier is er een extra weekenddag en kan het gewone leven op maandag hervat worden.

Gentse Feesten Parade

Het festival wordt traditioneel geopend met een parade die van start gaat nadat de Belleman zich uitgeleefd heeft. De stoet is niet gebaseerd op één thema en wordt eerder gezien als een smaakmaker. Een opwarmer voor wat komen zal tijdens de Gentse Feesten. De deelnemers willen vooral hun activiteiten tijdens de Gentse Feesten bekendmaken aan het grote publiek.

In dit artikel: , , café