Bier review: Rochefort 10

Trollekelder, Trollekrant, bier review, rochefort 10, bier, oordeel van de kenner, Geroen, Geroen Vansteenbrugge

Ondanks het feit dat we dit jaar wél een mooie nazomer kregen, ken ik toch een aantal personen die verlangen naar de winter. De dagen zijn al fel gekort en de eerste kerst- en winterbieren zijn intussen reeds gebotteld. Als je willekeurig aan consumenten vraagt naar dé Trappist van hun voorkeur zit daar ongetwijfeld het antwoord bij “Rochefort 10 – 33cl, 11,3 % vol. alc.

Momenteel is Rochefort 10 nog steeds het sterkste Belgische Trappistenbier. Gebrouwen met gerstemout, zetmeel van graan, suiker, gist, hop en bronwater. Zeer donkerbruin, met een wolkig beige tot lichtbruinkleurige schuimkraag. In de neus krijgen we gebrande mout, mooi fruitig, een alcoholtoets en zoethout. Zeer zacht van smaak, vol, fruitig, met zoet- en bitterheid, zeer mooi in balans, en je krijgt een warm gevoel van de alcohol. Dit is een echt meesterwerk. Een biertje dat ons van binnenuit verwarmt.

Mijn advies als de eerst koude prik er straks aan komt: nestel je bij je geliefde in de beste zetel, zorg voor wat kaarslicht, eventueel een goed boek of, waarom niet, een gezelschapsspel, én een Rochefort 10. Dat is van het leven genieten!

De nummers bij deze trappisten duiden niet op het alcoholgehalte, maar op de dichtheid van het bier. Met andere woorden, de hoeveelheid grondstoffen die de brouwmeesters aan het water toevoegen. Rochefort beschikt als brouwerij over één van de allermooiste brouwzalen en krijgt soms de bijnaam “de Kathedraal onder de brouwerijen”.

Nog een interessant weetje: dit bier werd 20 jaar geleden al geprezen om de perfecte combineerbaarheid met chocolade. Lekker!

In dit artikel: , , , , , , , café