Brouwerij Huyghe introduceert vrouwenbier Deliria

huyghe, brouwerij huyghe, deliria, delirium, vrouwen

Begin september stelde Brouwerij Huyghe in Melle het nieuwe zusje voor van hun bekende bier Delirium Tremens: Deliria. Speciaal aan dit bier is dat het gebrouwen werd door tien vrouwen en speciaal voor vrouwen. Een idee van Catherine De Laet, echtgenote van afgevaardigde bestuurder Alain De Laet.

Fase 1: de internationale wedstrijd

Alles begon met een internationale wedstrijd waarbij in een eerste fase mensen uit drie bierrecepten op Facebook hun favoriet mochten kiezen. Verrassend koos een meerderheid van 58% voor een fris maar zwaar bier: een zwaar hoppig blond bier van 8 graden met een hoge bitterheid en een stevige afdronk.

Fase 2: de zoektocht naar 10 vrouwen

Op 8 maart 2013, Internationale Vrouwendag, begon brouwerij Huyghe een zoektocht naar tien straffe vrouwen die bereid waren om samen een vrouwenbier te maken. Ze kregen 65 aanvragen binnen en kozen er daaruit tien waaronder twee Italiaanse dames. De uitverkorenen mochten langskomen en zich wagen aan de kunst van het bier brouwen.

Fase 3: het eindresultaat

Na 5 maanden gisten weten we nu eindelijk wat het resultaat is van het vrouwenbrouwsel. Huyghens beschrijft Deliria als volgt: “Het is een zwaar, blond bier met 8,5% alcoholvolume. Verder heeft het een bleek blonde kleur en fijn, wit romig wandklevend schuim. Een aangenaam sprankelend koolzuurgehalte zorgt voor een zachte, ronde smaakbeleving.” Klinkt alvast sensationeel!

Fase 4: het etiket

Dit speciale bier verdient natuurlijk een bijzonder etiket. Ook hiervoor werd de hulp ingeroepen van het publiek. Via Facebook konden mensen namelijk een voorstel indienen. Uit meer dan 25 ontwerpen werd uiteindelijk gekozen voor dat van de Amerikaan Jim Higgings. Zoals je kan zien op de foto werd de roze olifant behouden, maar werden enkele vrouwelijke toetsen toegevoegd aan het geheel.

Hoe te verkrijgen?

Deliria is een exclusief biertje want er werd maar 150 hectoliter gebrouwen. Vanaf 1 oktober kan je het wel bij de betere bierhandelaren verkrijgen. Wij doen alvast ons best om Deliria naar ons café te halen.

Wat met de toekomst?

Alain De Laet staat rotsvast achter dit nieuwe bier en wil het jaarlijks vernieuwen. Het moet een bier blijven voor en door vrouwen, en smaken veranderen dus zullen elk jaar nieuwe recepten worden voorgesteld waaruit vrouwen weer hun keuze kunnen maken.

Wij zeggen geen nee tegen meer vrouwen in ons café. We raden dan ook alle vrouwen aan om mee te doen aan de Deliria-acties. Succes!

In dit artikel: , , , , , , , café