Met blutsen en builen

Pierre_zw

Dit antwoordde Maarten van de Trollekelder mij toen ik hem vroeg hoe het was met zijn dochters en hoe hun studies verliepen. Met blutsen en builen. Een inspirerende titel voor een column.

Gent heeft nog verschillende kasseistroken. Sommige romantici vinden ze te mooi om weg te nemen. Wie fietst vindt die schuddende kinderkopjes behoorlijk irritant. En wie door een val al van dichtbij kennis heeft gemaakt met de kasseien, is er zeker niet over te spreken. Velen zijn bijgevolg heel blij met de huidige heraanleg van Brabantdam, Vogelmarkt en Kouter.

Wees gerust. Er blijven daarna nog kasseien genoeg. Daar kan je op twee manieren mee omgaan. Ofwel vermijd je ze. Ga dan naar mobiliteitgent.be en daar kan je je route uitstippelen om niet alleen de kasseien te vermijden maar ook hellingen en tramsporen. Ofwel pas je de wetten van de fysica toe en meer bepaald die van de trillingsleer en de resonantie. Bij het fietsen aan 5 km/u voel je elke kassei. Aan 22 km/u is de stootfrequentie precies gelijk aan je eigen frequentie en dan zit je als fietser heel hevig in het zadel te schudden. Harder fietsen is dus de boodschap. Dan top je de kasseien gewoon af en vlieg je erover. Op fietsica.be verneem je er alles over.

Beste lezer. Als je straks naar buiten gaat, kan je alvast oefenen. Daar ligt voor jou een mooie kasseistrook met voldoende oneffenheden en putten. Is dit echter je avondje bierproeverij stel het dan liever uit. Anders kom je misschien thuis … met blutsen en builen.

pierre

In dit artikel: , , , café