Brouwerij in de kijker: Brouwerij De Ranke

brouwerij de ranke

In 2014 zijn er in België zo’n 157 brouwerijen geteld die Belgisch bier produceren. Eén daarvan is de brouwerij De Ranke in de provincie Henegouwen. Deze keer heeft het de eer te ‘shinen’ in onze spotlights. 

Geschiedenis

Het verhaal van de brouwerij begon in het jaar 1994 toen Nino Bacelle een bierfirma stichtte en het Brouwerij Nino Bacelle noemde. In het begin was het assortiment niet groot, er werd namelijk één bier geproduceerd dat Guldenberg heette. Het bier werd genoemd naar de oude Guldenbergabdij te Wevelgem, waar men ooit bier brouwde. 

Nino, die zelf een opleiding bierbrouwer heeft gevolgd, besloot om in het begin met Brouwerij Deca uit Woesten te coöpereren. Dit werd een succes en in het eerste jaar hadden ze maar liefst 9000 liter Guldenberg geproduceerd. 

De brouwerij kreeg de naam “Brouwerij De Ranke” wanneer Nino Guido Devos ontmoette. Guido was één van de oprichters van de bierproeversvereniging en een amateurbrouwer. Ze besloten samen de handen uit de mouwen te steken en maakten van Brouwerij Nino Bacelle een bvba. Elke oprichter kreeg 50% van de aandelen en de brouwerij transformeerde tot Brouwerij De Ranke. Het bierassortiment was ook uitgebreid. 

De Ranke vandaag

Vandaag de dag produceert De Ranke verschillende bieren. Zo behoren XX Bitter, Père Noël, Kriek De Ranke, Cuvée De Ranke, Noir de Dottignies en Guldenberg tot hun assortiment. 

Père Noël is, zoals de naam het al verklapt, een kerstbier. XX Bitter spreekt ook voor zich. Dit is namelijk het meest bittere Belgische bier. Iedereen kent Kriek, een lekker fruitbier. Cuvée De Ranke is een versnijbier met Lambic en Noir de Dottignies is een donker degustatiebier. 

In 2005 werd een nieuwe brouwerij opgericht te Dottignies in Henegouwen. In 2007 produceerden zij rond 1700 hl bier waarvan er 60% over de hele wereld werd geëxporteerd.

Bron foto flesjes: dentogoloog.be

In dit artikel: , , café