Bier review: La Trappe Jubilaris

Bier review, bier, Geroen, Geroen Vansteenbrugge, La Trappe, La Trappe Jubilaris, review

Begin juni vernam ik dat dit nieuwe bier, La Trappe Jubilaris, op komst was. Ik proefde het voor het eerst eind augustus met enkele biervrienden. Nu de zomer stilaan plaats maakt voor de herfst en de bladeren hier al flink vallen, ga ik dit bier nog eens opnieuw beoordelen.

La Trappe is een Nederlands biermerk en op dit ogenblik nog het enige Nederlandse trappistenbier, al zou daar tijdens deze herfst nog verandering in komen. Het bier wordt gebrouwen door Bierbrouwerij De Koningshoeven van de abdij “Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven” in Berkel-Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. De brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. Het klooster werd gesticht in 1880.

La Trappe Jubilaris is een uniek gelegenheidsbier en een authentiek trappistbier van hoge gisting met 6% alc. vol. Dit bier werd gebrouwen naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van Dom Bernardus, de abt in La Trappe. Qua uitzicht is het een donker amberkleurig tot roodbruin bier met een mooie weelderige lichtbeige schuimkraag. Het aroma van karamel, de kruiden en de gist komen voor mij een beetje kunstmatig over. De fruitige toets op de achtergrond kan ik wel appreciëren.

De smaak start zoet en plaatst vooral de kruiden (met een beetje koriander) op de voorgrond. Net als in het aroma komt de karamel terug met een beetje bitterheid. Mag ik eens wat kritisch zijn? Persoonlijk heb ik het iets minder voor dit bier. Het is naar mijn mening iets te aromatisch en te kruidig. Al geloof ik wel dat er voldoende fans zullen zijn voor dit ‘specialleke‘. Zo’n fles zal er zeker in slagen deze eerste natte dagen wat beter te verteren.

Opmerkelijk: de trappistbieren van La Trappe zijn bij ons in Vlaanderen iets méér verkocht dan in Nederland waar ze gebrouwen worden.

In dit artikel: , , , , , , , , , , , , , , café