Bier review: Achel Extra Bruin 9,5%

Bier review, Achel Extra Bruin, Achel, Geroen, Geroen Vansteenbrugge, bier, recensie

Ondertussen heeft de herfst van 2013 zijn intrede gedaan. Nu de landbouwers hun oogstperiode voorbij is, dromen de meeste mensen al opnieuw van de sterkere bieren. Deze keer kies ik voor een zware donkere trappist: Achel Extra Bruin 75cl, 9,5 % vol. alc. Jawel, enkel beschikbaar in flessen van 75cl.

De kleur van dit bier is een beetje wazig donkerbruin met een romige beige schuimkraag. Het aroma is veelzijdig: een karameltoets, fruitige (rozijnen) prikkels, beetje gist, overrijp –exotisch- fruit en warme alcoholtonen. De smaak kan ik het best omschrijven als een bier met een stevige body, moutzoet, lichtbitter, donker fruit en goed in balans.

De Achel Extra Bruin laat zich als een écht trappistenbier behandelen. Velen vallen voor zijn volle smaak. Het laat zich gemakkelijk degusteren maar let toch op voor de alcohol. Ook voor mij persoonlijk is dit een biertje dat ik regelmatig laat proeven tijdens een trappistendegustatie. De bourgondiërs onder de lezers van deze Trollekrant geef ik de volgende tip mee: serveer dit bier als dessert in kleinere glaasjes met een formidabele, zelfgemaakte chocolademousse erbij. Ik durf te wedden dat je ermee zal scoren bij je gezelschap!

Opmerkelijk: de trappistbieren van Achel zijn bij ons in Vlaanderen iets minder verkocht dan in Nederland waar hij heel populair is. Begin oktober was er wat verwarring over het voortbestaan van de Achel trappist na het vertrek van brouwer/broeder Jules, maar nu zijn de twijfels weg: de Achel Trappist heeft zich van een mooie toekomst weten te verzekeren door onder andere de blijvende hulp van brouwer Marc Knops.

Tot slot nog even dit. De legende zegt dat door een tweede fles te consumeren je toegang krijgt tot de hemel. Moet je toch eens uitproberen…

Santé !

In dit artikel: , , , , , , , , , , , , , , , café