Bier review: Gageleer

gageleer, bier, biercafé, bierreview, recensie

Wil je tegenwoordig hip zijn op café, dan is bio jouw ding. Combineer dat met een voorliefde voor pittige blondjes op café, dan is dit bier helemaal voor jou. We presenteren je de Gageleer: een blond volmout bier van hoge gisting van biologische ingrediënten.

Deze Kempense Gageleer vindt zijn oorsprong in het natuurgebied De Liereman, in Oud-Turnhout. Daar groeit namelijk gagel: een kruidig gewas dat zich het lekkerst voelt in vochtige heidegrond. Zijn geurende blaadjes en bloemen werden al in de middeleeuwen gebruikt als smaak- en bewaarstof van bier, en bovendien was het ook een middel tegen kiespijn. Misschien nog een extra reden om een Gageleer te proeven in je favoriete café?

In opdracht van Natuurpunt Vlaanderen werd het oude recept gelukkig weer tot leven gebracht in de Gageleer. Voor dit bier werden bio-gerstemout, hop, bio-gagel, gist en water overheerlijk gecombineerd. Verwacht je aan een lichtzoet bier dat zowel in de neus als op de tong een kruidige toets geeft. Met een droge bittere afdronk en een kruidige nasmaak zullen je smaakpapillen een stevig feestje vieren op café. Deze complexiteit zal in de toekomst heel wat liefhebbers weten te overtuigen.

Tot slot nog een klein weetje om mee uit te pakken wanneer je je eerste (of tweede, of …) Gageleer bestelt: het recept werd ontwikkeld door een van de eerste thuisbrouwers: Louis Meulders uit Beerse. Zwier hem maar eens door google: je zal een volledige handleiding vinden om je eigen café te beginnen.

En verder? Met een alcoholpercentage van 7,5% heb je een stevig biertje in je handen. Reden genoeg om er langzaam van te genieten.

In dit artikel: , , , , , , , café