Bier van de maand: Barbe d’Or

bier van de maand, bier, barbe d'or

Barbe d’Or is een van vier Barbe-bieren die Brouwerij Verhaeghe brouwt. Goudblond van kleur, met een alcoholpercentage van 7,5%. De andere bieren uit de Barbe-serie zijn Rouge (koperrood), Noir (donkerbruine stout) en Ruby (robijnrood). Op het etiket van Barbe d’Or prijkt het familiewapen: een man met gouden baard.

Paul Verhaeghe stichtte de brouwerij in 1885. In die beginjaren was ‘export’ nog een verschrikkelijk duur woord. Er bestond nog een levendige cafécultuur en dat was meestal genoeg qua omzet. Maar Verhaeghe was een durver. Hij bracht zijn bier zelfs in Brussel aan de man. Geen eenvoudige klus, gezien de gebrekkige wegeninfrastructuur en de beperkte vervoersmogelijkheden.

De oorlogsjaren

De wereldoorlogen gooiden roet in het eten. Brouwerij Verhaeghe weigerde bier te brouwen voor de Duitsers. Niet alleen werd de brouwerij gesloten, ze werd ook nog eens ontmanteld.

Na de oorlog bleef brouwerij Verhaeghe aandacht besteden aan de kwaliteitsverbetering van haar bestaande bieren en aan de creatie van nieuwe kwaliteitsbieren. De brouwerij bleef altijd sterk regionaal gebonden. Dat belette echter niet dat ze verschillende keren mocht juichen: onder meer de Vichtenaar en Echte Kriek vielen in de prijzen.

Brouwerij uit de Renaissance

Het verhaal van Barbe d’Or begint in de Renaissance, rond de 16de eeuw. Toen was Barbe d’Or nog de naam van een brouwerij, niet van een bier op zich. Brouwerij de Romsée was in de binnenstad van Luik gevestigd. Het was de brouwerij van de voorouders van Marie-Thérèse de Romsée, de echtgenote van brouwer Jacques Verhaeghe. Barbe d’Or was als het ware een eerbetoon aan zijn schoonfamilie.

Barbe d’Or is een bier van hoge gisting en heeft een stevige schuimkraag. Met een alcoholgehalte van 7,5% is het bier minder zwaar dan de andere bieren uit de Barbe-serie. Het bier heeft een fris bittere smaak. De licht geroosterde mouten geven Barbe d’Or haar blonde kleur en rijke, volle smaak. De minutieus uitgekozen hopsoorten zorgen voor een verfrissende en bittere afdronk.

In dit artikel: , , , , , , , , , , café