Bier van de Maand: Hopus Primeur 2015

Hopus Primeur, bier van de maand

Het wordt stilaan een fijne traditie. Brouwerij Lefebvre brengt weer een lentebier op de markt: Hopus Primeur 2015, gebrouwen met verse, rijke hop. Het resultaat mag er zijn: vers gehopt blond bier van hoge gisting, met nagisting in de fles. Een stevige 8,5 % zwaar. Gecentrifugeerd en ongefilterd. En behoorlijk exclusief, want maar beperkt verkrijgbaar. In de Trollekelder is dát genoeg om het tot Bier van de Maand te schoppen!

Succesverhaal

Hopus was eigenlijk een echt gelegenheidsbier. Brouwer Paul Lefebvre wilde eenmalig én exclusief een Cuvée de Marriage brouwen om te schenken op zijn huwelijk. Zo gaat dat nu eenmaal: geen champagne voor een brouwer! Paul had blijkbaar echt zijn best gedaan want na het trouwfeest kwamen familie en vrienden massaal smeken om nóg Hopus. En zo geschiedde: enkele maanden later kwam Hopus op de markt. En ditmaal voor iedereen!

Dry-hopping

In 2013 werd het recept ietsje veranderd. Toen werd er Primeur aan de naam toegevoegd, verwijzend naar het unieke gistingsproces: dry-hopping. De aroma’s dringen langzaam door in het koude bier, met behoud van al de versheid van de parfums van citrus en exotisch fruit. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van filtering tussen de dry-hopping en het eindproduct. Daarom is een glas Hopus Primeur zo troebel.

Hopus Primeur 2015

Ook dit jaar wordt er een Hopus Primeur gebrouwen. Weer met dezelfde hopsoorten en met dezelfde aromatische eigenschappen. De ingrediënten van de klassieke Hopus worden hierdoor versterkt. Het eindresultaat is een fris bier, met een bijzondere rijkdom aan aroma’s. De naam Hopus Primeur is niet zomaar gekozen. Hij verwijst naar het verse karakter van het bier. Daarom is Hopus Primeur slechts beperkt verkrijgbaar, van februari tot juni. De brouwer raadt aan dit bier uiterst jong te drinken, dit zorgt voor een intense smaakervaring. Geen probleem, zouden we zeggen. Een ideaal Bier van de Maand!

 

In dit artikel: , , café