Bier van de maand: Ramée Amber

Bier van de maand, mei, Ramée Amber

Ons bier van de maand mei is een erkend Belgisch Abdijbier, een keurmerk dat sinds 1999 door de Unie van Belgische Brouwers aan een twintigtal abdijbieren werd toegekend. De Ramée Amber is, je raadt het al, een amberkleurige tripel met een alcoholpercentage van 7,5 procent. Dit bier van hoge gisting is licht verteerbaar en gaat dus vlot binnen op café.

Ramée Amber wordt al sinds de jaren 1300 gebrouwen volgens een recept uit het Waals-Brabantse gedeelte van Haspenouw. Het bier wordt vakkundig en met ambachtelijke technieken gebrouwen in de brouwerij van Palm Breweries. Zijn typische amberkleur verkrijgt het doordat het wordt gebrouwen net voor het begin van de lente. Hiervoor wordt een speciale moutvariëteit gebruikt in de brouwerij en wordt er gebrande tarwe aan toegevoegd. De fijne kruidenmix komt er dan als laatste bij. Ramée Amber krijgt zijn karakteristieke smaak door de hergisting op fles. Dit proces neemt 14 dagen in beslag en gebeurt bij een constante temperatuur van 25 graden. Het totale
brouwproces neemt ongeveer een kleine twee maanden in beslag.

Hoe smaakt deze tripel? Aan jullie de eer om er de juiste smaken uit te halen, maar we zetten jullie graag op weg. Het bier heeft een licht zoete smaak. Wie goed proeft smaakt zelfs een lichte toets van rood fruit. De karamelsmaak wordt goed ondersteund door de fijne moutsmaak en de licht bittere afdronk brengt alles mooi in balans. De subtiele pepertoets zorgt dan weer voor de finishing touch. Ramée Amber wordt bij voorkeur gedegusteerd op een temperatuur van 7 tot 10 graden. Het schuim is mooi stevig en komt de totaalervaring zeker ten goede.

In dit artikel: , , café