Brouwerij in de kijker: Brouwerij Kazematten

brouwerij kazematten, ieper, grotten santé

Ieper heeft weer een brouwerij. Brouwerij Kazematten brouwt de Wipers Times en Grotten Santé in de kazematten aan het Houten Paard. Twee West-Vlaamse brouwersfamilies, Sint-Bernardus en Rodenbach, sloegen hiervoor de handen in elkaar.

Een brouwerij in de historische kazematten

De brouwerij opende onlangs, in april 2014, de deuren. Als locatie werden de kazematten gekozen, pal in het centrum op de vestingen. De kazematten werden in 1680 gebouwd naar plannen van Frans ingenieur en bouwkundige Vauban. Al die eeuwen werden de kazematten gebruikt voor de opslag van munitie en legermaterieel. Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ze gebezigd, als veldhospitaal én drukkerij voor de Britse soldatenkrant The Wipers Times. Meteen hadden de brouwers een naam voor het eerste bier.

De trench gazette, die tussen 1916 en 1918 verscheen, werd gedrukt op een oude drukpers die de soldaten redden uit de ruïnes van de stad. De soldatenkrant was een groot succes onder de Britse soldaten. De krant stond vol zwarte humor en bijtend sarcasme en was op die manier een beetje de voorloper van De Trollekrant! Maar waarom Wipers Times? Dat zit zo: Britten hebben last met de uitspraak van het woord Ieper of Ypres. Ze verbasterden het woord tot Wipers. Voilà!

Wipers Times en Grotten Santé

Wipers Times is een blond speciaalbier van hoge gisting. Het is gebrouwen met vier granen en uitsluitend gemaakt met streekeigen hop. Het andere bier van Brouwerij Kazematten, Grotten Santé, is een bier met kleine hoeveelheden exotische kruiden. Het bier zelf bestaat al langer. Het werd gecreëerd door Pierre Celis die het bier verkocht aan brouwerij Sint Bernardus. Toen de plannen van de brouwerij Kazematten stilaan vorm kregen, zag brouwerij Sint Bernardus meteen een ideale nieuwe thuisbasis voor het Grottenbier.

In dit artikel: , , , , , , , café