Bier van de maand: de kerstpater

Bier van de maand, bier, kerstpater, pater lieven, brouwerij, abdijbier, kerstbier, winterbier, Trollekelder, Trollekrant, Café de Trollekelder

Om de vijftig jaar worden er in Sint-Lievens-Esse en omliggende gemeenten de Livinus Feesten gehouden ter ere van de Heilige Livinus, patroonheilige van de parochie. 
De laatste feesten dateren van 1957 en voor deze gelegenheid zijn de gebroeders Willy en Marc Van Den Bossche met een nieuw bier op de markt gekomen, namelijk Pater Lieven.

Pater Lieven is een Belgisch abdijbier van hoge gisting. In 1997 bestond de brouwerij 100 jaar en werd het bier volledig vernieuwd. Een nieuwe look maar ook nieuwe bieren werden aan het assortiment toegevoegd: een blonde en een bruine versie. Deze omschakeling met bijhorende reclamecampagne was een schot in de roos en zowel in België als in Nederland werd het abdijbier heel populair. Een jaar later komt de Pater Lieven Tripel erbij. Omdat het vroegere kerstbier van de brouwerij gebruikt werd voor Pater Lieven Bruin, besluit men in 2000 een volledig nieuw kerstbier te lanceren: De Kerstpater.

De Kerstpater (9°) is een diep donkerbruin bier met een streepje rood en heeft een beige schuim. Zoals bij de bruine Pater Lieven overheerst de chocoladegeur met panachévulling, maar daar komt nog zoet bij van kandij en karamel, in combinatie met de warmte van alcohol. In de mond overheerst kandijzoet, maar een bitterheid zoals in zwarte chocolade of cacao verhindert dat het zoet-plakkerig wordt. De afdronk is lang en vooral het zoet blijft hangen.

Een heerlijk biertje voor tijdens de winterse dagen.

In dit artikel: , , , , , , , , , , café