Bier van de maand: Pater Lieven Blond

1375194323

Een bleekgeel bier met een mooie koolzuurgaspareling die fijn, wit schuim geeft. Dit abdijbier ruikt aangenaam naar mout en bloemen, met een lichte toets van kruidige bitterheid. In de mond proeven we zowel lichtzoet als zacht bitter. Pater Lieven Blond heeft een droge afdronk, met een scherpe bitterheid die doet denken aan pompelmoes. Blond, bloemen, zacht en bitter, pompelmoes… Je hoort ons al komen. Als er dus iets of iemand in aanmerking komt om de vakantie perfect mee in te luiden, is het wel in het gezelschap van deze sympathieke Pater Lieven (en houden we eigenlijk niet allemaal van een lekker blondje?). Voor de volledigheid geven we nog even mee dat het bier gebrouwen is met een hoge gisting en werd hergist op fles. Het is goed voor een alcoholpercentage van 6,5%.

Elke vijftig jaar worden er in Sint-Lievens-Esse en omstreken de Livinusfeesten gehouden, ter ere van de patroonheilige van de parochie Sint Livinus. Er doen verschillende verhalen de ronde over deze goedheilige man: hij zou een bezetene gered hebben van de duivel en een blinde jongen terug doen zien. Een groep heidenen zou zijn tong afgerukt hebben en zijn hoofd afgehakt…
De laatste Livinusfeesten vonden plaats in 1957 en naar gelegenheid daarvan brouwden ene Willy en Marc Van Den Bossche een nieuw bier, je raadt het al, Pater Lieven. Het werd eerst gebotteld op fles en gedronken op keldertemperatuur, maar om het succes tijdens bierfeesten aan te kunnen werd al snel overgeschakeld naar vaten, waaruit de Pater Lieven kouder geserveerd werd. Bij de honderdste verjaardag van het bier in 1997 zagen Pater Lieven Blond en Pater Lieven Donker het levenslicht. Een bier met een rijke geschiedenis en dito smaak en dus thuishoort in de Trollekelder!

In dit artikel: , , , café