Bier van de maand: Cuvée des Trolls

café gent, cafe gent, bier van de maand

Jezelf bewieroken kan af en toe. Met ons Bier van de maand maart bezondigen we ons hieraan. Maar een klein beetje echter, want Cuvée des Trolls betekent letterlijk trollenkelder. Wij volgen de oude spelling en schrijven Trollekelder zonder n. Maar genoeg geleuterd over taal, laat het ons liever hebben over bier!

Als je naar een fles Cuvée des Trolls kijkt, valt één en ander op. Er staat een kleine trol met groen haar, een puntige neus en wijdgespreide benen op het logo. Voorwaar een bier met een thema, zoals de inrichting van je vaste biercafé! De brouwerij van Cuvée des Trolls, Brouwerij Dubuisson in Pipaix, vergaarde eerder eeuwige roem door het zwaarste bier ter wereld op de markt te brengen: Bush.

Microbrouwerij Brasse Temps

Eind jaren negentig kwam Brouwerij Dubuisson met een nieuwe microbrouwerij, Brasse Temps. Dat het microbrouwerijtje pal in het studentenkwartier van Louvain-la-Neuve gesitueerd was, was geen toeval. Met het bier Cuvée des Trolls mikte de brouwerij vooral op een jong, studerend publiek. Het sloeg meteen aan: mede dankzij de felgesmaakte reclamecampagnes en de dubbelzinnige slogans, genre ‘tu vas déguster’, vrij vertaald: ‘dat wordt slikken’. De trollenslogans verschenen onder meer op condooms en strings.

Lekkere doordrinker, boordevol smaak

Niet iedereen kon de dubbele bodem smaken, maar het jonge volkje duidelijk wél: Cuvée des Trolls ging van 0 naar 14.000 hectoliter in tien jaar. En dat is opmerkelijk in de eerder conservatieve bierwereld. Het bier zelf dan! Cuvée des Trolls is een stevige doordrinker, een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 7%. De basis is gerstemout en hop maar er worden verschillende natuurlijke aroma’s toegevoegd. Eén ervan is gedroogde sinaasappelschillen, waar zijn aangename fruitige smaak vandaan komt. Cuvée des Trolls is een ongefilterd bier met een natuurlijke sluier.

In dit artikel: , , , , , , , , , , café