Bier van de maand: Troubadour Spéciale

troubadour, troubadour spéciale, the musketeers, bier

Wat een ijver, daar bij de jongens van The Musketeers. De jonge en ambitieuze brouwerij zet met Troubadour Spéciale een amberkleurig bier in de markt dat doet denken aan een Engelse ale of Spéciale Belge. Met Troubadour Spéciale zijn de musketiers bijlange niet aan hun proefstuk toe. Niet minder dan 9 verschillende bieren hebben de musketiers in hun assortiment. Lang niet slecht voor een brouwerij die pas in 2000 haar eerste stappen zette op de biermarkt.

The Musketeers, mannen met een missie

Zoals iedereen weet waren de drie musketiers eigenlijk met vier. Dus vormden het viertal Kristof De Roo, Rikkert Maertens, Stefaan Soetemans en Sven Suys samen The Musketeers. Vier vrienden met een missie, vier brouwingenieurs met een gezamenlijke liefde voor het edele gerstenat. Na de oprichting ging het snel. Na drie jaar speeltijd, waarin ze aan de slag gingen met verschillende experimentele brouwsels, was Troubadour Blond hun eerste, volwaardige bier. Het werd gelanceerd in 2000. Eerst lokaal, later in steeds meer biercafés over het hele land.

Twee van de vier musketiers verlieten met pijn in het hart het schip. De Roo en Soetemans gingen verder met de ontwikkeling van de brouwerij. De overgebleven musketiers brachten nog andere bieren op de markt: Troubadour Obscura, een milde stout en Troubadour Magma, een oranje-koperkleurig bier van hoge gisting.

Troubadour Spéciale

Ook het buitenland zwichtte voor Troubadour. 2010 wordt het jaar van de grote internationale doorbraak. In dat jaar won Troubadour Blond goud op de World Beer Cup in Chicago, in de categorie Belgian-Style Blonde Ale or Pale Ale en Troubadour Magma won de consumententrofee op het Zythos Bierfestival in Leuven.

Troubadour Spéciale heeft een licht kruidige geur, met een toets van karamel. Op het zicht is dit een amberkleurig bier met een schitterende, witte kraag. Een moutige eerste aanzet, met een lichte body en een hint van karamel. Daardoor doet Troubadour Spéciale denken aan een Engelse ale. De afdronk is droog en bitter. Met een alcoholpercentage van 5,7% is dit een bier dat je de hele avond kunt drinken. Een waardig bier van de maand!

In dit artikel: , , , , , , , , café